9 tips om jouw deelname aan de rommelmarkt een succes te maken !

1. Goed begonnen is half gewonnen

Denk ook na over je stand, hoe ga je die inkleden en wat je allemaal nodig hebt. Zoals een deken of plaid, stoelen om zelf op te zitten, een tafel, een geldkoffertje, drank en broodjes, batterijen om elektronica mee te kunnen demonstreren… Denk er ook aan dat je wisselgeld hebt, vooral stukken van 1 en 2 euro maar ook veel briefjes van 5 en 10 euro.

2. Verkoop geen rommel

Het mag dan wel zo heten maar met echte rommel ga je veel beter naar het recyclagepark. Een afgedankte, roestige strijkplank, daar zit niemand op te wachten. Wees dus selectief in je selectie van de koopwaar, kies alleen zaken die nog in goede staat zijn en dus nog kunnen gebruikt worden.

3. Prijs alle artikels

De meest voorkomende fout op rommelmarkten is dat de verkopers hun waren niet prijzen of niet alle waren prijzen. Dat betekent dat geïnteresseerden die je stand voorbij komen zelf moeten vragen hoeveel iets kost of moeten beginnen te bieden. Veel geroutineerde bezoekers van rommelmarkten gaan dat doen maar nog veel meer mensen doen dat helemaal niet. Die potentiële kopers ben je dus al kwijt zonder dat je er een dialoog mee hebt gehad. In onze cultuur is het nu eenmaal niet de gewoonte om prijzen te moeten vragen of zelfs te onderhandelen. Mensen zijn gewoon om in de winkel de prijs van iets onmiddellijk te zien, biedt ze daarom dezelfde comfortzone op je stand.

4. Prijs slim

Zet je prijs altijd iets hoger dan wat je er voor wil hebben. Sommigen kopen het sowieso aan die prijs, anderen gaan onderhandelen en dan heb je meteen een marge zonder dat je eigenlijk te weinig krijgt dan je zou gewild hebben. Voor artikels waar je er heel wat van hebt, zoals boeken of DVD’s, werkt een klassieke promotie altijd. (Bijvoorbeeld : 2 stuks voor 5 euro, 5 stuks voor 10 euro)

5. Zorg voor een verzorgde stand

Een zeil of deken opensmijten en al je waren op de grond leggen, dat is goed als je wat grotere stukken verkoopt. Maar voor kleinere zaken is een tafel onontbeerlijk. Maak je stand  zo compact mogelijk en in 3 niveaus.

6. Zet de voordelen in de kijker

Enkele rechthoekige zelfklevers zijn ideaal om bij bepaalde waren een extra kenmerk in de kijker te zetten. De DVD-box kan bijvoorbeeld worden aangeprezen als “best verkochte dvd allertijden” krijgen. Een gezelschapsspel kan worden aangeprezen met “urenlang ouderwets spelplezier voor jong en minder jong” , …

7. Zorg voor draagtassen

Zeker als je veel kleinere spullen verkoopt zorg je voor draagtassen. 100 witte plastieken draagtassen voor nog geen 10 euro die je uiteraard kan verrekenen in je verkooprijzen. Of je kan natuurlijk ook zelf draagtassen verzamelen. Belangrijk is dat het grote draagtassen zijn, waar veel in kan.

8. Wees proactief

Wil je lekker relaxt in open lucht een namiddag doorbrengen dan zijn er veel betere alternatieven waarbij je je wagen niet moet volstouwen en terug laden met tientallen dozen. Op een rommelmarkt sta je om te verkopen en niet om te zitten.

9. Het is een rommelmarkt, geen soek.

Nogal wat mensen willen vaak al te veel onderhandelen. Hier is het zaak van het been stijf te houden. Je waar hoef je echt niet voor een appel en een ei van de hand te doen.